Back to All Events

AV HISTORISK GRUNN @ DANSENS HUS


  • Dansens Hus, Oslo Vulkan Oslo, Oslo Norway (map)
Tickets etc: http://www.dansenshus.com

Tickets etc: http://www.dansenshus.com

De aller fleste kunstverk blir i grunnen aldri realisert. Verden er proppfull av ting som aldri har blitt noe av. Visjoner som aldri ble satt ut i live, forventninger som ikke enda har blitt innfridd og ideer som aldri har blitt tenkt på en gang.

De svirrer rundt og bare venter på å bli plukket opp og forankret til virkeligheten. Som små sorte hull fyker de rundt rett utenfor vår kollektive bevissthet.

Reflekterende speiltelt
Av historisk grunn startet som en arkeologisk utgraving av norsk dansehistorie utenfor hovedinngangen til Dansens Hus under CODAfestivalen i 2011 av daværende koreografistudenter ved Kunsthøgskolen i Oslo; Ingeleiv Berstad, Kristin Ryg Helgebostad og Eivind Seljeseth. Videre utviklet prosjektet seg til å ta for seg en potensiell dansehistorie gjennom en behandling av dansekunst som ikke har blitt skapt opp gjennom historien. Prosjektet har blitt presentert i et reflekterende speiltelt like utenfor hovedinngangen til 15 nybygde kulturhus i hele landet. Som et midlertidig, mykt og reflekterende kulturhus har det lånt fasade og beliggenhet til etablerte signalbygg. De tynne veggene i det lille mobile signalbygget lekker stadig lyd og røyk, ja til og med mennesker ut i byrommet, som en utøvende konstruksjon. Innsiden er fylt til randen av svirrende og forsvinnende ideer. Gjennom forestillingen forsøker danserne å være i dialog med ideene uten å utslette dem eller å glemme dem, men snarere besøke dem i potensialitetens sfære.

Nå kommer prosjektet tilbake til Dansens Hus. Denne gangen plasseres det inne på scenen der det reflekterer scenehusets innside og prosjektets egen historie. Gjennom dette innenforskapet tar forestillingen en ny form, den vil benytte det institusjonelle apparatet til å ekspandere og breie seg utover Hovedscenen. Med seg på laget har Berstad, Helgebostad og Seljeseth fått fire dansere fra Kunsthøgskolen i Oslo og det nye masterstudiet i dans; Marie Ronold Mathisen, Julie Mjøen, Åse Marie Rannestad og Mina Hattestad Weider.

For å fange en potensiell historie intervjuet Ingeleiv, Kristin og Eivind et tjuetalls norske koreografer om prosjekter som en gang ble planlagt eller tenkt på, men som av ulike årsaker har blitt liggende i skuffen. I «Av historisk grunn» tar de for seg disse potensielle verkene og danner en egen, selvstendig forestilling.

Koreografene som har blitt intervjuet og bidratt med urealiserte prosjekter er: Jo Strømgren, UnMagritt Nordseth, Hooman Sharifi, Øyvind Jørgensen, Ingri Fiksdal, Brynjar Bandlien, Henriette Pedersen, Sara Christoffersen, Helle Siljeholm, Fransesco Scavetta, Terje Mossige, Mia Habib, Erlend Samnøen, Karstein Solli, Lise Nordahl, Ketil Skøien, Kristina Gjems, Jane Hveding, Ingunn Rimestad, Anne Grete Eriksen, Amanda Steggell og Karen Foss.

Earlier Event: August 26
AV HISTORISK GRUNN @ BÆRUM KULTURHUS